pátek 9. září 2016

Playstation 4 Pro - jednorožec bez rohu

Tak a je to venku. Oficiálně. Početným množstvím kachen a drbů poslední měsíce formovaný jednorožec je fakty mýtů zbavený a užívá si momentálně ve své skutečné podobě světel pozornosti gamebizzu a tučných headlinů. A byť, jak pravidelný zdezdejší návštěvník bloggu ví, z něj nemám dvakrát velkou radost, vzhledem k tomu, kolik jsem mu už věnoval řádků a znaků, vypadalo by asi divně, kdybych jeho porod nechal úplně bez povšimnutí.

Kontextu plnou omáčkou si v případě zájmu můžete osvěžit jazyk u staršího článku tady, takže tu nechám s dovolením stranou, stejně tak jako nudný a poněkud suchopárný mediální porod našeho jednorožce na brífingu Sony ze 07. 09. 2016, na kterém Sony jen v podstatě zopakovala všechno, co jí (až na ceny a relase data) ať už záměrně či nezáměrně leaknulo dlouho předem. A tamtéž nechám tentokrát i těch několik málo ukázek schopností jednorožce, které opravdu nejde odpovídajícím způsobem odprezentovat streamovaným videem nevalné kvality, neschopným reprodukovat ani nárust rozlišení prezentovaných her ani dopad HDR na podání obrazu. Tenhle prostor prostě nechám jen a pouze jednorožci a mým prvním dojmům, jím vyvolaným. Playstation 4 Pro.



Prvnímu první řadu v sále odstavců; applelike název mi přijde trochu bez nápadu a koulí potřebných k tomu, aby zněl aspoň trochu "cool". Nezní. Nicméně Sony vzhledem k hardwaru PS4P nemohla bez problémů šáhnout po podstatně výstižnějším značení v podobě PS4K a z pochopitelných důvodů ani po údernějším přídavku k názvu v podobě "Elite", a tak holt bez nějakého velkého přemýšlení šáhla po obecně použitelném Pro. Co přesně si pod označením "Pro" trh zvládne ve spojení s PS4 představit těžko říci, protože ve spojení s konzolí to zrovna moc smysluplně nezní a tak Sony v tuhle chvíli už nezbývá než doufat, že jednak má mainstream díky Applu už vytvořené dostatečné množství asociací k odlišujícímu významu Pro za názvem identického druhu elektroniky a jednak, že většina těch asociací svým matkám a otcům říká, že "Pro" znamená něco jako nadupanější verze téhož.

A když už tu padl termín "nadupanost", ideální čas zastavit moje dojmy u hw PS4P. Zastávka to bude poměrně krátká, protože všechno podstatné už do prakticky posledního detailu leaklo předem společně s dokumentací k vývojovým kitům k PS4P. Podrobnostmi si v tuhle chvíli už nejen paměť můžete opět osvěžit u pár měsíců starého článku tady; teď a tady už jen stručně. Identické x86 8 jádrové CPU od AMD jako v PS4, přetaktované z 1,8GHz na nějakých 2,1GHz; více než dvojnásobně výkonné GPU s výkonem 4,2TFLOPS namísto původních 1,8TFLOPS, založené na nové Polaris architektuře od AMD; a 8GB RAM GDDR5 paměti s vyšší paměťovou propustností, která bude kolem 218 GB/s namísto stávajících 176 GB/s. Jediné překvapení, které tak oficiální představení hw PS4P přineslo je fakt, že bude obsahovat identickou BR mechaniku, jako stávající modely, což znamená, že PS4P na rozdíl od Xbone S nepřehraje UHD filmy na BR, protože UHD BR formát mechanika PS4P jednoduše prostě nepřehraje. A na rovinu, tohle opravdu není to překvapení, které po ohlášení specifikací Scorpia od MS tiše někteří HC fanoušci od Sony čekali. Podpora 4K médií tak bude výhradně v případě PS4P na straně těch streamovaných; Netflix, Youtube a tak. 

Čili, PS4P nebude konzolí schopnou plnit ani roli přehrávače 4K BR filmů, ale - jak už jsem avizoval dříve - ani konzolí, která by díky dostatečně výkonému hw přinesla do našich obýváků nativní 4K hry. Andrew House sice kolem tohoto tématu našlapoval v přímém přenosu porodu PS4P se zkušeností ostříleného porodníka, a byť to bylo samé 4K sem, 4K tam, nikde nepadlo, že PS4P bude schopná renderovat hry v nativním 4K rozlišení. Nebude. Alespoň ne u těch vizuálně trochu náročnějších. Co schopna bude, bude "pouze" 4K rozlišení díky internímu a velmi pokročilému hw upscalu zobrazit ve kvalitě, která se může kvalitě nativního 4K rozlišení přiblížit velmi blízko na dohled. Podrobnosti zatím nejsou oficiálně venku, nicméně podle všeho by měl interní hw upscaler zvládat v rámci rendering budgetu "zdarma" poměrně sofistikované a pokročilé upscalování, díky němuž by měl být schopen bez výraznějších artefaktů sestavit 4K obraz z polovičního množství pixelů (což je množství s jehož renderováním nebude mít PS4P problém a zároveň množstvím, citelně převyšujícím množství pixelů při 1080p rozlišení), než je na nativní 4K obraz zapotřebí. Bez dostatečného množství informací i potřebné erudice se nebudu pouštět na tenký led zabýháním do detailů, které můžete najít v případě zájmu třeba tady nebo tady (zaměřte se na pasáže, které se věnují technice označované  jako "2x2 checkerboard pixel reconstruction"), podle ale minimálně prvních dojmů s PS4P od Digital Foundry to funguje a přináší až překvapivě kvalitní výsledky. A byť tedy v konečném důsledku nepoběží většina her na PS4P v nativním 4K rozlišení, ale pouze v tzv. 4K módech, přínos výkonějšího hw bude na IQ podporovaných her nakonec viditelně znát. Především samozřejmě na 4K TV; majitelé klasických FHD TV budou moci díky supersamplingu "zdarma" počítat ve většině případů alespoň s lepším AA, případně při dostatečné optimalizaci i s vyšším snímkováním a bohatšími vizuálními efekty. Podle leaknuté dokumentace Sony tlačí vývojáře k tomu, aby každá hra vydaná od listopadu dále nějakým způsobem možnosti hw PS4P využila tak, aby alespoň v něčem byla po technické stránce lepší, než když poběží na základní PS4, nicméně už jim dává volnou ruku jak a v čem hw PS4P využijí. Zmíněný lepší AA je díky možnosti renderovat hru interně ve vyšším než 1080p rozlišení zásluhou následného supersamplingu do 1080p v podstatě zdarma, jak ale bude výkonější hw PS4P využíván u věcí, kde je potřeba věnovat čas, energii a v nespolední řadě tím pádem i peníze optimalizaci, to je v tuhle chvíli otázkou...

Otázkou, u které je odpověď na ni závislá primárně na komečním úspěchu PS4P, protože nebude-li se PS4P dostatečně dobře prodávat, nebude na trhu ani žádná velká poptávka po bohatším vizuálu na PS4P. A kde není velká poptávka, tam zpravidla nebývá nakonec ani velká nabídka, zvlášt když ta nabídka v dnešní době něco stojí. Čímž se dostávám k pro mě největšímu potencionálnímu problému PS4P; jak a komu ji vlastně Sony chce vedle klasické a rozjeté PS4 prodávat? Cena 399E (10.990,00 Kč), kterou se Sony k překvapení mnohých podařilo udržet nízko u země, žádný velký klacek pod nohami nepředstavuje. Design konzole samotné, byť není z mého pohledu moc povedený, protože nevyvolává dojem hitech kousku hw a až příliš se na pohled podobá levné Slim verzi PS4, ten jednak v dnešní době příliš velkou roli u konzolí nehraje a druhak je čistě subjektivní záležitostí. Relase date Sony zvolila taky poměrně rozumně, takže stihne ještě letošní vánoční sezónu a má před konkurenčním Scorpiem ještě celý rok k dobru... Problémy začnou kazit vyhlídku budoucnosti růžové barvě, když se člověk zamyslí, jak bude chtít Sony ne nezanedbatelně dražší PS4P prodávat hráčům bez toho, aniž by jim mohla masově předvádět její výhody, protože 4K obsah s HDR podáním obrazu opravdu nejde jednoduše "prodat" přes běžné komunikační kanály a bez toho, aniž by příjemce reklamy sám měl obrazovku, která umí 4K obraz s HDR vůbec zobrazit, A pro většinu tak rozdíl zůstane pouze v tom, že na začátku ukázky uvidí nápis, že byla pořízena na PS4P, aniž by vlastně byla schopná poznat rozdíl kvality, v jaké hra běží na PS4 verzi. A stavět marketing na placebo efektu není úplně dobrý nápad.

Krom toho si pak navíc v tuhle chvíli při tom, jak Sony zatím PS4P prezentuje, po pravdě opravdu neumím moc představit na koho s ní Sony ve skutečnosti chce cílit  a jak má vlastně přispět k expanzi trhu tím, že přitáhne nové hráče, kteří do této doby neměli o PS4 zájem. Na jakou zatím nedotčenou skupinu tím teda vlastně Sony míří? Na nepočetnou skupinu majitelů 4K TV? Bez podpory jednoho z v budoucnu pravděpodobně nejrozšířenějších formátů a filmů na něm (UHD BR)? Bez nativního 4K rozlišení u her? Nebo snad opravdu na PC hráče, co můžou za podobné peníze mít GPU, na kterým můžou hrát většinu těch samých her jako na PS4, ale přímo už nyní v nativním 4K rozlišení, případně lepším snímkování a bohatším vizuálem? Na zatím nedotčené casuals, kteří ale řeší hlavně cenu a nějaké 4K nebo HDR jim nic neříká? Netuším a podle mě to tak úplně netuší ani Sony, protože ani u jedné skupiny nejde její případný velký zájem o PS4P nijak racionálně dovodit. V tuhle chvíli se tak imo většina majitelů PS4P bude prostě rekrutovat prakticky výhradně z řad stávajících majitelů PS4, kteří si jsou ochotni za zlepšení vizuální kvality identických her připlatit, případně těch, kteří si PS4 tak jako tak už koupit chtěli a jen čekali na nižší cenu nebo pro ně zajímavý sw a nevadí jim, když si pár tisíc připlatí za výkonější verzi PS4. A to ani v jednom případě žádnou možnou větší expanzi trhu a masivnější rozšíření PS4 jako takové opravdu neznačí.

Oficiální představení PS4P a stávající způsob její prezentace ze strany Sony mě osobně tím pádem ani v náznaku nepřinesli odpověď na v hlavě už delší dobu zabydlenou otázku, proč Sony něco takového po všech těch výbuších podobných pokusů v minulosti vlastně dělá a nabourává tak zažité jistoty trhu a vystavuje tak riziku poškození image značky, která ji v současné době víc než dobře živý...a kerá nic podobného k pokračování v úspěšné jízdě nepotřebuje. Nikde žádný jasný tahák, který by PS4P dokázal definovat a dát její existenci zřetelný smysl. Nikde žádný roh, co by silnějšího koně, dokázal vyčlenit ze stáda a jasně ho odlišit.


Možná, možná Sony jen ve skutečnosti s PS4P pouze testuje a sonduje pružnost trhu, aby zjistila, jestli pořád ještě dost specifický gamebizz je v současné době mobilit a mobilních her připraven na to, aby platformholdeři odbourali generační skoky mezi konzolemi a dali nám nikým nežádaný svět bez generačních skoků a bariér. Svět, kde platformy jsou definovány nikoliv permanentně zastarávajícím hardwarem, ale výlučně softwarem, který může běžet na "čemkoliv". Svět bez "resetů", díky kterým platformholdeři začínají s každou novou generací od nuly a nanovo. Svět, ve kterém nebude už žádný Playstation 5/6/7 a Xbox One/Two/Three, ale pouze Playstation/Xbox/ NX, pod jejichž značkou se bude skrývat řada různě výkoných a vybavených kusů hardwaru, přehrávajícího v různé kvalitě stejné hry. Svět tzv. "evolučních konzolí" (důkladnou a doporučeníhodnou analýzu kladů tohoto vývoje můžete najít tady), v němž časem tablety, PC i konzole jako herní platformy splynou v jedno. Jako zastánce divezifikace a fanouška dedikovaných zařízení mě tahle představa příliš netěší a tolik obávanému resetu jde z části předejít obyčejnou, 100% funkční zpětnou kompatibilitou (což není po přechodu na x86 architekturu žádný problém) a přenosem digitálního obsahu na nové hw platformy; to sice úplně neřeší nemožnost prodávat stejné hry nové generace i majitelům starších generací, ale i v rámci evolučních platforem stejně dřív nebo později přestane starší hw možnostem nového stačit, mají-li se hry dál vizuelně vyvýjet, takže ony ty šestiletté cykly s řadou crossgen her do začátku mohou bez problémů dál fungovat. Nicméně doba se jednoduše mění a nic v tekoucí řece nestojí na místě, takže možná, možná opravdu je PS4P testovací vlaštovkou, věštící trhu příchod nových časů...a její význam tak docení až čas. Teď v tuhle chvíli pro mě ale není ničím jiným než jednorožcem. Bez rohu.