pondělí 26. června 2017

Panasonic Viera EX780 - 4(K)Players?

Víkendová akce nejmenovaného českého e-shopu v podobě 10% slevy na poměrně velkou škálu letošních řad Tv, mi konečně po poměrně dlouhé době vyřešila dilema jakou novou Tv pořídit do nového obýváku. Panasonic jsem měl díky kvalitě jejich pravidelně používaných MVA panelů v merku od začátku, takže když se objevila možnost koupit letošní EX780 pod 30K, musela jít původní favoritka - v podobě kladně přijaté loňské řady Bravie XD80xx od Sony - rychle na vedlejší kolej, protože v porovnání s parametry EX780ky (100Hz a 10bitový MVA panel, 30ms input lag, kontrast někde kolem 8000:1, jas až 550cd/m2) přestala minimálně na papíře vypadat tak prostě podstatně méně lákavě. A po zhruba 14 dnech zatím nijak zvlášť intenzivního soužití přihazuju pár prvních laických dojmů na téma osvědčení se papírových předností v praxi.



+ design Tv s tenkými kovovými rámečky a robustně působícím stojanem je na první i druhý pohled povedený, byť za sebe bych raději stojan i rámečky v černé, nikoliv stříbrné barvě. Řemeslné provedení montážníků z ČR je taky ok, byť ne úplně bez výhrad, protože na několika místech z boku u rámečků není panel zasazený úplně natěsno a určitá vůle tam při dotyku cítit je. 

+ výškově posouvatelný stojan (celkem má 4 možné "polohy") je příjemný bonus, umožňující Tv i bez montáže na zeď si nastavit přesně podle potřeb; vzhledem k váze samotné Tv nicméně člověk musí zapomenout na to, že by polohování výšky bylo možné řešit nějakým jednoduchým způsobem bez nutnosti čapnout Tv, odpojit ji, položit a pěkně se šroubovákem v ruce se pustit do posunu držáku panelu na stojanu.


+ 10 bitový a 100Hz MVA panel má parametry výborné nejen na papíře, ale jsou vidět i v reálu; speciálně černá je na LCD panel asi nejlepší, jakou jsem zatím naživo viděl a i při slabém osvětlení vypadá panelem zobrazovaná černá prakticky stejně jako vypnutá obrazovka Tv, tj. výborně. V okamžiku, kdy je v místnosti úplná tma a reflexní panel tak nemůže podsvitu panelu pomoct jeho zamaskováním odrazem vnějšího světla, je podsvit už samozřejmě vidět a černá ztrácí na bezchybnosti, nicméně to je při LCD technologii a Edge-lit podsvitu asi nevyhnutelné.

+ barvy po menším pohrání si s nastavením působí příjemně přirozeně a sytě zároveň, aniž by zároveň vykazovaly znaky "líbivé" přepálenosti. Defaultně nastavený "standartní" mód sice trpí právě těmihle běžnými neduhy, včetně zaplého "dopočtu snímků", ale stačí přepnout do "true cinema" módu a jsme i bez nějakého velkého nastavování někde jinde.

+ rychlý pohyb zvládá Tv výborně, bez pro mě viditelných známek nějakých artefaktů, rolující titulky na černém pozadí rovněž na první pohled ok. 

+ upscale z SD rozlišení do UHD rozlišení panelu je při velikosti panelu 49,5" překvapivě kvalitní a koukatelný, což píšu navíc s vědomím, že zatím nemůžu Tv nakrmit nějakým kvalitnějším digitálním HD signálem, který logicky bude vypadat ještě o třídu lépe, takže v tomhle směru se míra mojí spokojenosti drží poměrně vysoko nad hladinou průměru.

+ input lag v Game módu Panasonic udával před prvním větším updatem 31ms, po posledním updatu bych řekl, že ho ještě stáhli a je prakticky neregistrovatelný a výrazně lepší, než u mojí předchozí LG, a to i v HDR režimu.

+ HDR; EX780 má 10 bitový panel, plně podporující HDR10 formát i HLG formát, vyvinutý především pro Tv vysílání. Na rovinu říkám, že nemám zatím moc s čím srovnávat, protože EX780 je moje zkušenost s HDR a zatím jsem ho v rychlosti zkoušel jen u Horizonu, Racheta a na pár tech videí a... Ve všech případech (zvlášť pak u RaC) určitě jde o viditelné a líbivé zlepšení podání obrazu, nicméně u her pro mě HDR v tuhle chvíli nějakým gamechangerem určitě není; příjemné zlepšení ano. HDR 4K videa nutno dodat vypadají v porovnání s "SDR" viditelněji lépe, než HDR podání obrazu u her a obraz působí při HDR příjemně přirozeně a "živě" a v tomhle směru bych byl při hodnocení HDR podstatně méně střízlivý, nebýt ovšem faktu, že HDR materiálu je v našich podmínkách zatím opravdu poskrovnu (Netflix, Yotube a to je tak asi všechno) a změna zatím není blíž, než za horizontem 2-3 let. O to víc pak zamrzí absence UHD BR mechaniky v PS4P.


+ samotný 4K materiál vypadá samozřejmě s ohledem na předchozí přednosti Tv výborně, včetně pseudo 4K her na PS4P, kde je přeci jenom už posun proti base PS4 docela zřetelně vidět a obraz Horizonu nebo RaC (toho zvláště) působí opravdu koukatelně, krásně ostře a čistě, až se u RaC dostává velmi blízko vzhledu CGI animáků; nicméně opět jde jen o zlepšení IQ a barevného podání obrazu, což z mého pohledu nepředstavuje žádný dramatický gamechanger.

+ FHD materiál z BR vypadá rovněž špičkově; 3D jsem zatím nezkoušel, protože nemám aktivní brýle, takže v tomto směru nemůžu sloužit, nicméně podporu 3D tenhle model jako jeden z mála ještě pořád má

- zvuk; je to sice lepší, než předchozí Tv, co jsem měl, ale v základním nastavení to zní poměrně dost prostorově uměle a musel jsem stáhnout basy i výšky prakticky na minimum, aby byl zvuk co nejčistší a poslouchatelný; může to být tím, že zatím je obývák poměrně prázdný, takže akustika je docela divoká, případně i tím, že mám Tv v nejnižší možné poloze a reprák je v Tv umístěn zespoda, takže zvuk nejde optimálně do prostoru...uvidím, ještě to trochu potestuji a v nejhorším případě dokoupím nějaký ten soundbar.

- lesklá obrazovka; je to nakonec lepší, než jsem čekal a nějaký zásadní problém s ní nemám, protože to přeci jen pomáhá i zvýraznění černé, ale přeci jen trochu matnější panel by mi a relativně prosvětlenému obýváku vyhovoval přeci jen víc.


- UI působí v porovnání s tím, co má LG nebo Sony poněkud zastarale a nemoderně, s výjimkou "Home" obrazovky; na druhou stranu odezva je rychlá a orientace ve většině věcí snadná.

- aplikací není pro EX780 s ohledem na operační systém (Panasonic stále používá modifikovaný Firefox) opravdu moc a pohled na nabídku aplikací na zdejším marketplace je na dnešní dobu a smart Tv docela smutný, protože v žádné z kategorií aplikace napočítáte maximálně na desítky; v tom lepším případě. Čistě za sebe mě ovšem druhým dechem dodávám, že Yt i Netflix jedou perfektně a moc víc toho fakt nepotřebuju, protože...Chromecast.

- pozorovací úhly jsou podle očekávání s ohledem na MVA panel horší než u IPS panelů předchozích Tv, ale s tím jsem počítal a nejde o nic dramatického; z kuchyně na Tv nekoukám :-).


... ve výsledku párování plusů s mínusy a zohlednění jejich významu mým potřebám a v neposlední řadě ceně, která byla v mém případě dost pod 30K, můžu za sebe a své laické oči EX780 s klidným svědomím doporučit.

1 komentář: