úterý 4. srpna 2015

Gamescom 2015 - kdy, kde a co?

Na rovinu; byť Gamescom je už pár let největší akcí svého druhu v Evropě, což mu přináší dostatek pozornosti věnované nejen médii, ale především i vydavateli, včetně platform holderů, jeho krátký odestup od většího a slavnějšího sourozence v podobě E3, jej nutně ochuzuje o množství nově ohlašovaných věcí, kdy to nejúdernější si prostě skoro všichni nechávají na E3 a na Gamescom pak zpravidla zbudou jen "zbytky"...to, co se na E3 už nevešlo, nebo občas to, co se do E3 nestihlo. Místo ohlašování velkých novinek, tak Gamescom zúčastněným slouží především pro předvedení již předvedeného i Evropě, v lepším případě pak k předvedení zatím jen ohlášeného nebo předvedeného, ale v nové podobě. Velká ohlášení tak ve větším množství než anorektickém nečekejte. Vzdor uvedenému nicméně letošní ročník bude, když už ne výjimečným, tak nestandardním. 

Silná trojka v rukávu MS...
V prvé řadě se po prodejních lapsech v Evropě rozhodl upřít sem větší dávku svojí pozornosti Microsoft, který na letošní tiskovku už předem ohlásil velmi silnou sestavu titulů, které nám hodlá předhodit a minimálně ve dvou případech půjde o předváděčky byť ohlášených, zatím však herně prezentací neodpaněných titulů v podobě Crackdownu 3 a Scalebound od Platinum Games. Všechno exklusivně pro Xbone. Navrch slíbená nová ukázka od již předvedeného Quantum Break od Remedy a hned máte po ruce silnou trojku, která budí pozornosti víc než dost. Dá se čekat, že nezůstane jen u ní, nicméně většinu zbývajícího času a pozornosti bude MS s největší pravděpodobností věnovat hrám ze svého letošního lineupu...Halo 5, Forza 6, Rise of Tomb Raider. Většina z nich bude určitě v hratelné podobě přítomna na výstavní ploše MS, na tiskovce by se mohly blísknout alespoň novým trailerem. MS slíbil i nějakou tu "exciting news", ale s takovou, jakou bylo loňské ohlášení časové exklusivity Rise of Tomb Raider bych moc nepočítal...


Aloy vs Thunderjaw podruhé, prvně veřejně naživo...
V řadě druhé, letos na Gamescomu nebude mít pravidelnou tiskovou konferenci Sony, protože E3 a Paris Game Week koncem října, na který si pro změnu poprvé Sony naplánovala pro média vlastní briefing, což s pravděpodobností, pohybující se na hranicích jistoty, souvisí s novou velkou věcí od domácích Quantic Dreams, Ancelovým Wild a Dreams od Media Molecul, které budou za hlavní hvězdy. Na ploše výstavy samozřejmě Sony na Gamescomu přítomna bude a jako obvykle se tady bude roztahovat ze všech nejvíc, což ve zkratce znamená spoustu boxů s PS4 a hratelnými verzemi her z letošního lineupu zejména pro PS4, ale žádná velká nová ohlášení přímo od Sony. Nad tento rámec už Guerilla slíbila živou předváděčku E3 dema Horizonu a nějaké ty nové informační drobky, něco málo mediálního infa (promo screeny, v lepším případě nový trailer) snad bude i k Uncharted 4, případně Last Guardianu a Dreams a možná bych i nějaké ty drobné vsadil na v nějaké formě přítomný, loni představený Wild od Ancela a Rime od Tequila Works (všechno vyvíjeno v Evropě)...a to je tak asi v kostce, co za sebe od Sony letos čekám. Prim budou hrát marketingové dealy Sony ke Call of Duty a Star Wars: Battlefront, které by měly být na PS4 jako největší taháky podzimu svou přítomností zkrátka hodně vidět, protože i to je koneckonců jejich smysl.

Největší letošní tahák EA na všechny výstavy.
Mimo pak nadstandardní pozornost věnovanou Evropě ze strany MS a poněkud nestandardní absenci tiskovky Sony, se pak už v podstatě tradičně můžeme...no řekněme, že těšit...na tiskovku EA, kde mimo opětovného předvedení se především dojných stračen EA (Fifa, Need for Speed, NHL) máme slíbenou i první čistě gameplay ukázku z nového Mirror´s Edge a něco nového z SW: Battlefrontu, což bude odhaduju tak maximum zajímavého. Svou troškou do letošního poskrovného kolečka tiskovek přispěje trochu překvapivě i Blizzard, od kterého se nicméně nedá čekat o moc víc, než nové datadisky k WOWku a Starcraftu 2, v lepším případě Diablu III a něco málo nového z jejich FPS MOBy Overwatch. A abych udělal informační úplnosti za dost, tak letos bude mít svůj řekněme spíš event než tiskovku, Call of Duty, od které můžete čekat...eSport Call of Duty style. 

To je co se týče na ohlašování nových věcí potentních briefingů pro média vše, rozhodně ne samozřejmě ale vše, co se týče samostatných prezentací menších studií, případně mediálních masáží jinou formou ze strany těch větších, v kterémžto rámci se nějaká ta "novota" určitě asi taky urodí. Už minulý týden například Take2 slíbilo první představení Mafie III, čímž ji trochu nestandardní cestou i oficiálně ohlásilo, SE slíbil po delší době nové info i trailer na FFXV, Konami další trailer na MGSV a frantíci z UbiSoftu minimálně nějaké z ohlášených věcí taky v podobě nových trailerů ukáží...zkrátka suma sumárum, očekávejte z větší části v jádru klasický a jen lehce nestandardní Gamescom.

A na závěr titulkem slíbené kdy, kam a na co...

Tisková konference MS: 4. 8. 2015 v 16.00h našeho času tady nebo tady.

Tisková konference EA: 5. 8. 2015 v 10.00h našeho času tady nebo tady.

Tisková konference Blizzardu: 5. 8. 2015 v 12.00h a 18.00 našeho času tady.

Call of Duty: BO III event: 5. 8. 2015 v 19.00h našeho času tady

Žádné komentáře:

Okomentovat