pátek 3. června 2016

E3 2016 - Let it Hype!



Po roce si nám zatím ještě pořád největší a nejpompéznější akce gamebizzu už pomalu pucuje boty za dveřmi, takže pro loňský poměrně slušný zájem a ohlas, si zase těch několik málo dnů před zahájením letošní E3 dovolím lehce zahajpovat a navnadit chuťové buňky mých i vašich očekávání více či méně ověřenými drby a natočit jejich oči správným směrem. Mírně upadající význam E3 v tuhle chvíli stranou, obsah následujících řádků nemá být primárně o E3 samotné, ale o tom, co všechno v souvislosti s jejím konáním gamebizz pravděpodobně čeká. A nemine.

Začátkem opět trocha pro svou krátkost neškodné a naopak užitečné faktografie. Letos všechen ten humbuk kolem Étrojky začne v neděli 12. 06. 2016, kdy tradiční kolečko "tiskových konferencí" zahájí EA, a ukončí ho 14. 06. 2016 Nintendo. A předá tím obrazně štafetu samotné herní výstavě, otevírané a pořádané hlavně pro odbornou veřejnost, která bude probíhat v LA na obvyklém místě od 16-18. 06. 2016. Tam se nicméně z pohledu stovky kilometrů vzdáleného pozorovatele toho zas až tolik neděje, takže zpátky k těm tiskovkám. Nejdřív stručným přehledem a pak postupně i drby. Oficiální data jejich konání pro případné nakrmení kalendářů a diářů jsou následující:

12. 6. 2016, 13.00h PDT (22.00h našeho času) - tisková konference EA
12. 6. 2016, 19.00h PDT (04.00h našeho času) - tisková konference Bethesdy
13. 6. 2016, 09.30h PDT (18.30h našeho času) - tisková konference Microsoftu
13. 6. 2016, 13.00h PDT (22.00h našeho času) - tisková konference Ubisoftu
13. 6. 2016, 18.00h PDT (03.00h našeho času) - tisková konference Sony
14. 6. 2016, 09.00h PDT (18.00h našeho času) - tisková konference Nintenda

Kde všude budete moci sledovat jednotlivé tiskovky naživo najdete pak buď přímo tady v updatovaném článku, případně čistě faktografickém samostatném příspěvku jako loni. Teď a tady už ale postupně k tomu, co zatím jde odposlechnout z digitálního cvrkotu různě důvěryhodných vrabčáků.

Elektronic Arts.
Protože EA nepatří zrovna do kategorie developerů, u jejichž tiskovek se každoročně na E3 s napětím sleduje, co mají všechno za schované karty v rukávu, není jako obvykle ani letos příliš moc nad čím spekulovat. Vyjmenovávat nové díly...přesněji spíš každoroční updaty velkých IP EA, které EA na E3 pravidelně za doprovodu celebrit a oslavných PR tanečků představuje, je pro samozřejmost úplně zbytečné. Prostě představeny budou. Všechny. Hype? Těžko. Nicméně EA má i letos přeci jenom v záloze na bližší představení poněkud nabitější sestavu, než svoje staré dojné stračeny... Battlefield 1 už ohlášen byl, takže těžko bude pro někoho překvapením, když na E3 z něj ukáží EA podstatně víc než jen in-engine trailer a kromě tak už ohlášené MP předváděčky bitevní vřavy pro 64 hráčů, která bude následovat hned po skončení tiskovky, by mohli EA ještě v jejím rámci (případně na půdě tiskovek MS nebo Sony) ukázat i něco málo naživo hraného ze singlu. Svých 15 minut slávy si letos zcela nepochybně urve přímo u EA i nový Titanfall 2 od Respawnu, který mimo to, že bude už na všechny platformy, by měl rovněž na rozdíl od prvního dílu obsahovat i regulérní singlplayerovou kampaň. A v tomhle případě jsem osobně, na rozdíl od WW1 parodujícího Battlefieldu 1, docela zvědavej, s čím vším nakonec Respawn vyrukuje. První Titanfall sice nebyl úplně TOU skutečně nextgen hrou, jakou se z něj marketing EA a MS snažil udělat, nicméně pojetím byl bezesporu jednou z těch progresivnějších FPS za poslední dobu a kdo by tak nebyl zvědavej, kam se s tím kvalitním základem dokáže IP v druhém díle posunout. No a do třetice všeho jistého, Mass Effect: Andromeda. Loni teaser, letos už se nedá čekat nic menšího, než že to s jeho představením rozbalí Bioware naplno a krom obligátního a plnohodnotného "epic" traileru, přivezou i pořádný kus hratelné porce, kterou se nebudou bát ukázat veřejnosti. Naživo.



Minimálně ve formě teaseru čekám, že EA představí i něco nového pod hlavičkou Star Wars Battlefrontu (nemusí jít nutně rovnou o druhý díl)... větší DLC v podobě nějaké menší singl kampaně, nové módy i mapy...případně pravděpodobně provázané "podobojí", které by fanoušci mohli začít "přijímat" už koncem tohoto roku. Přeci jen Roque One bude mít premiéru už letos a úplně si neumím představit, že by si EA nechalo to letošní porcování medvěda ujít. Byť má těch her ze SW univerza ve vývoji celou řadu, nějaká nová podoba nebo rozšíření SW Battlefrontu je z nich asi nejreálnější. Respawn bude mít co dělat, aby při velikosti svého studia zvládl letos dodělat Titanfall 2 a relativně dlouho vyvíjená Uncharted-like hra Visecralu od Amy Henning (Soul Reaver, Uncharted 1-3) ze Star Wars univerza, ta je podle vyjádření EA ještě hodně daleko. Byť imho ne tak daleko, aby už letos nemohla být na E3 alespoň formou teaseru ohlášena. Uncharted 4 je teď všude, tak aspoň toho ohlášení by se i díky té vlně zájmu Amy už dočkat mohla... Poměrně dlouhou dobu pak rovněž na pravděpodobně nějakém novém IP pracuje i Criterion, takže svou troškou do mlýnice by v podobě ohlášení přispět taky mohli. Není pak ani úplně tajemstvím, že se EA usilovně vykutit nějaké open world IP, které jim v repertoáru poměrně výrazně dlouhodobě chybí, a některý z mnoha týmů EA na něm určitě usilovně pracuje (nabízí se Dragon Age tým Bioware v kombinaci s open world RPG...opět ze Star Wars univerza), nicméně zatím nic konkrétního ven ani náznakem neprosáklo, takže s ohledem na to jak má letos EA s Titanfallem, Mass Effectem, BF1 a nějakou tou Star Wars hrou nabito, letošní E3 asi rokem překvapivého velkého IP ještě nebude. I bez něj ale má letos EA bez debat na to, aby ty její zahajovací "výstřely" byly ještě hodně dlouho slyšet. 

Bethesda
Bethesda loni zahájila E3 díky Doomovi a Falloutovi 4 v poměrně velkém stylu, který si nicméně nemyslím, že by byla schopná letos stejně efektivně zopakovat. Ne, že by mediální masáž Dishonored 2 neměla díky potencionální kvalitě po výborně přijatém prvním dílu na to, aby se o Dishonored 2 nemluvilo jako o jedné z nejlepších her výstavy... to určitě ne. Ale byť o kvalitách hry nemám s ohledem na kvalitu dílu prvního v nejmenším pochybnosti, přeci jenom Dishonored není IP velikosti Dooma ani Fallouta, kterému by stačilo několik pomrknutí na fanoušky a jimi narvaný sál i internet šly do jásotu o rozsahu několika oktáv. Což v bleděčerným platí i pro Wolfensteina, který se po zaslouženém úspěchu New Orderu prakticky najisto dočká rovněž najisto neméně kvalitního pokračování. MachineGames těžko od jeho vydání dělají na něčem jiném a vzhledem k tomu, jak kvalitní singlplayerové FPS mají za sebou nemám nejmenší pochybnosti, že by se další Blazkowitzovo řádění v řadách nácků (?) rychle nezařadilo mezi nejočekávanější FPS...zvlášť, když poběží na idTechu 6 nového Dooma. Ale prostě i Wolf je po New Orderu jako IP někde jinde než Doom s Faloutem, takže byť může být jeho představení sebelepší, takový poprask kolem něj ani Dishonored 2 letos nebude. No a troufám si po Falloutovi 4 říct, že zas až tak velký poprask pravděpodobně nenastane ani v případě, že Bethesda konečně ohlásí a představí očekávaný nový přírůstek do Elder Scrolls ságy. Přeci jen je díky Witcherovi 3 konečně pryč doba, kdy by standardy open world RPG definovala díky absenci konkurence svými zabugovanými a věčně nedoladěnými hrami Bethesda...a Fallout 4 názorně ukázal, že v určitých směrech se Bethesda prostě nemění a na nové standardy to tím pádem nemusí stačit. Čili, co se mě týče, nechává mě momentálně potencionální ohlášení pokračování Skyrimu, na něž letos poměrně pravděpodobně dojít může, naprosto v klidu. A pokud v Bethesdě nešli po F4 nějak výrazněji do sebe, řekl bych, že dost možná nechá jeho ohlášení v klidu i atmosféru letošní E3. 

Microsoft
Loni dlouho dopředu slibovaný nejlepší lineup v historii Xboxu, letos...letos zatím ticho po pěšině. A po pravdě řečeno zatím těžko říct, jak moc toho od Microsoftu čekat. Xbone celosvětově zaostává výrazně nejen za PS4, ale hlavně za očekáváními, které do něj jako "trójského koně" obýváků milionů domácností Microsoft vkládal a na strategii firmy směrem k PC pak začíná být určitá změna postoje k Xboxu jako hw platformě vidět. Těžko v tuto chvíli odhadnout, jak moc se to podepíše už na letošní tiskovce MS, protože navenek se MS rozhodně vzdávat image Xboxu jako hw platformy určitě nebude. Takže byť zatím nepochybuju, že se letošní tiskovka MS na E3 bude točit primárně kolem Xboxu, nebude žádným velkým překvapením, když vedle něj bude skloňováno výrazně častěji než obvykle i PC, potažmo k "velké" radosti PC hráčů UWP.



Co se her týče, sázkou prakticky na jistotu je díky už ohlášenému "E3 Forza Eventu" nová Forza Horizon od Playground Games, v jejímž případě není příliš na místě čekat, že by se přestala držet svého relativně úspěšného a osvědčeného open world formátu, nebo přinášela nějaké zásadní změny v arkádovém pojetí hratelnosti. Jejím největším lákadlem tak bude velmi pravděpodobně hlavně to, do jakého nového prostředí ji Playgrounds zasadí tentokrát. A jestli ona sama, nebo alespoň její druhý díl, budou i na PC, resp. jako UWP na Windows 10. Nemalého množství pozornosti a stage času se bez debaty dočká i komerčně nejpotentnější želízko v ohni MS pro Vánoční sezónu v podobě Gears of War 4, které už má nicméně za sebou jak live ukázku se singlu, tak veřejnou betu v MP, takže byť jsou nová ukázka z kampaně a nový trailer prakticky tutovkami, nějaké výraznější vlny dopadu jejich předvedení se moc asi čekat nedají. A největší "haló" tak může být kolem jejich pravděpodobného oficiálního ohlášení jako UWP titulu. Což dá se říct platí i o očekávaných nových ukázkách z Crackdownu 3, Halo Wars 2, Scalebound od Platinum Games a Inafuneho Recore. Naopak moc toho zatím neukázali Rare ze svého velmi slibného Sea of Thieves, které by tak mohlo být jak díky komplexní herní předváděčce, tak díky stále ještě ne úplně pohřbené a zakopané reputaci Rare, hlavní hvězdou tiskovky MS. Dostane-li k tomu hra dostatek prostoru...což není ovšem až tak jisté, jak by se mohlo zdát. Jak znám MS, namísto rareware, jakým Sea of Thieves s jeho originálním konceptem je, dostane prime time na tiskovce podstatně tuctovější, mainstreamovější a v neposlední řadě multiplatformovější Titanfall 2. Nebo Battlefield 1, na který má MS s EA uzavřený marketing deal. V tomhle případě ale budu jedině rád, když MS překvapí a vsadí na něco jiného, než osvědčená a zavedená IP. Rare podle všeho ale nedělají jen na Sea of Thieves, takže by se jejich jméno mohlo skloňovat i s něčím jiným než jen s Piráty. Šušká se o resuscitaci jejich starého IP v podobě Battletoads...a byť teda mají v repertoáru podstatně zajímavější věci, než tenhle Golden Axe like brawler se žabáky, šušká se o Battletoads natolik intenzivně, že s nimi Rare možná opravdu nakonec vyrukují.

Jiná překvapení není tento rok na místě moc očekávat, protože přeci jen tech first party a second party studií Microsoft až tolik k dispozici nemá. Většina z nich už svoje projekty ohlásila i předvedla, Undead Labs (State of Decay) už tweetli, že na E3 nic a Turn 10 s 343 Studios vydali svoje hry nedávno, takže na prime time pro jejich "nové" projekty je v tuto příliš brzy...byť teaser na Halo 6: Finish The Cortana asi nikoho nepřekvapí. Po komerčním neúspěchu Rise of Tomb Raider na Xbone není i ohledem na postavení Xbone na trhu reálné čekat, že by MS koupil a ohlásil pro Xbone známé IP někoho jiného...snad jedině ten Dead Rising 4 od Capcomu, což by ale zas až tak velké překvapení prostě nebylo. Takže ne, co se her týče, nic překvapivého, co by fanoušky posadilo na prdel a novináře v sále postavilo na nohy, nic takového ze strany MS letos nečekám.

Zajímavější věci by se ovšem mohli tento rok dít kolem hw; vzhledem k tomu, že už nyní došlo k oficiálnímu snížení ceny Xbone na 299$/€, je poměrně na snadě, že MS začíná vyprodávát naskladněné Xboxi a na E3 letos představí novou Slim verzi konzole, o které se už nějakou dobu poměrně spolehlivé zdroje zmiňují. No a pak tu - mimo dalšího možného tech dema na zatím pro mainstreamu nedostupné Hololens - je ve hře možnost, že MS už na E3 otevře Pandořinu skříňku v podobě ohlášení výkonnějšího Xboxu, o kterém se pod krycím názvem Scorpio taky už nějakou dobu v kuloárech mluví. Ani ze Scorpia, stejně jako z Nea (PS4,5K) žádnou radost nemám, natož abych se těšil na jejich ohlášení, nicméně v případě MS s ohledem na jejich postavení na trhu a tlačení UWP přes Windows 10, dává tento možný krok v podobě relasu mezigenerační konzole větší smysl, než v případě Sony. Koneckonců UWP je pro MS "next bigh thing" a smyslem UWP není nic jiného než aby software včetně her mohl běhat na různě výkonných architekturách, pokud na nich poběží Windows 10. Věc je na poněkud delší povídání, které ale do článku o E3 tak úplně nepatří, a v tuhle chvíli postačí zmínit, že ta možnost ohlášení výkonnějšího Xboxu tu prostě je. I s ohledem na prosáklé drby bych ale přeci jenom s jeho ohlášením na letošní E3 nepočítal, protože pokud MS nemá ještě o samotném hw úplně jasno a launch plánuje někdy na druhou polovinu roku 2017, je jednoduše na ohlášení příliš brzy a MS by tím jedině tratil na poklesu prodejů stávající verze Xboxu. Leč jsme v době, kdy se podle všeho chystají dva platformholdeři změnit roky zažitá a osvědčená pravidla hry během hry, a ten třetí minimálně zkrátit životní cyklus stávající konzole, takže možné, možné je všechno.

Ubisoft
Kdo mě aspoň z obsahu tohodle bloggu trochu zná, ví že hry od Ubisoftu si v drtivé většině případů s mým vkusem ne a ne aspoň potykat, natož si padnout do oka a pořádně se sblížit. Produkci Ubisoftu tím pádem příliš intenzivně nesleduju a tahle pasáž tak bude kratší a víc od boku než ostatní. Watchdogs 2 nicméně jsou všechno, jen ne střelba od boku. Naopak, je to už prakticky prakticky tutovka, která díky tomu, že Assasin si dává letošní rok pauzu a Far Cry už vyšel, bude mít pro sebe prostoru více než dost. Wildlands mají relase ještě před sebou, takže jako nové IP, kterému zatím zas až tolik prostoru v marketingu Ubi nevěnoval, se určitě i letos svojí chvilky na tiskovce dočkají, což v menší míře platí i o ohlášeném MOBA like For Honor. No a pak tu máme Artově laděné interní studio Ubi, které už poměrně dlouhou dobu nic ani neohlásilo, takže co třeba nový Rayman? Nebo něco menšího v duchu Child of Light a Valiant Hearts? Ancel má sice plné ruce práce ve vlastním studiu s Wild pro PS4, ale na nového Raymana by si čas najít mohl. O Beyond Good and Evil 2, které by i mě přimělo Ubisoftu po letech zatleskat ve stoje, lepší nahlas nemluvit a nevyvolávat interní plané naděje...ale kdyby přece jenom i na něj po Last Guardianovi, FFVII Remaku a Shenmue 3 došlo, měl by Ubi na triku určitě jedno z nejpříjemnějších a možná i největších překvapení letošní E3, které by snad mohl trumfnout už jen tlouštík Gabe vypuštěním názvu s trojkou na konci z pusy. Ubi nicméně mívá ve zvyku na E3 přece jenom vytahovat pravidelně překvapivá nová IP AAA kalibru (Watchdogs, The Division, Wildlands) a letošní rok má podle všeho taky překvápko v tomto směru v záloze, takže i když nebude  BGE2, nějaké překvapení překvapivě určitě bude. Nic konkrétnějšího jako obvykle neleaklo, ale v současné době patří open world RPG ke kriticky i komerčně nejúspěšnějším žánrům, kde je pořád ještě konkurence jako šafránu a zrovna Ubi v něm zatím žádné svoje IP k podojení nemá, byť technologicky má všechno potřebné k dispozici. Just saying...

Sony
Laťka je loňským rokem díky TLG, FFVIIR, Horizonu a Shenmue 3 nasazena vysoko. Tak vysoko, že její přeskočení opravdu nečekám, což neznamená, že bych v případě Sony neměl i letos laťku očekávání nasazenou o třídu výš, než u ostatních. GT Sports, Horizon, Dreams, Detroid i Shenmue 3 sice už ohlášeny i do určité míry předvedeny byly a jejich očekávané nové ukázky nebo přímo live herní předváděčky překvapením ústa asi otevřou málokomu, ale Sony má pořád ještě v záloze dostatek spolehlivých first party vývojářů, kteří zatím svoje delší dobu vyvíjené projekty ještě neohlásili. Zvlášť těch amerických. Tři názvy. Bend Studio. Sucker Punch. Santa Monica.

Postapokalyptickou third person akci trochu připomínající The Last of Us od Bend Studio jsem osobně trochu čekal už na loňské E3. Letos, letos už ji beru prakticky jako jistotu. Zvlášť když nám leaknul už i její pravděpodobný, poměrně hodně napovídající a sám o sobě slibně znějící název Dead Don´t Ride. Akční road movie skrz naskrz apokalypsou zpustošenou a možná i open world koncipovanou Amerikou? AAA kalibru i produkčních hodnot? Zatím na papíře to zní uším mého vkusu pomalu stejně lákavě jako Horizon...nezkušenost Bend s hrami takového kalibru, UE4 a možná fantasie divočejší finální reality sice očekávání brzdí zdravě v rozletu, ale E3 je za rohem a šance na rozvázání jejich křídel údernou ukázkou na dohled. Přistřižení ovšem tamtéž. Suckeři s ohledem na jejich zkušenosti i kvalitu produkce jsou pro mě tak trochu už jistota, ale na čem v současné době pracují nikoliv. Nový inFamous se samozřejmě hned z první nabízí, nicméně komerčně se jim tohle IP zatím tak úplně etablovat nepodařilo a je otázkou, jestli i na čtvrtou komiksárnu na stejný téma jen s trochu jinou postavou a schopnostmi měli chuť a elán, zvlášť když se s jejich proprietním enginem mohli pustit prakticky do čehokoliv. Tiše doufám, že tím "čímkoliv" nakonec nebude nový Spiderman, o kterém se ve spojení se Sony šušká. Byť chápu, že pokušení napodobit úspěch, jakého dosáhli Rocksteady s Batmanem je velké a nenapadá mě na open world Spidermanena nikdo vhodnější než právě Sucker Punch, radši bych prostě byl, kdyby přišli s nějakým novým IP. A pak co se herního potenciálu týče, tak Peter Parker není Bruce Wayne a Spiderman není Batman... Zatímco u předchozích dvou jde ale ještě pořád jen o různě podložené dohady, nový God of War od Santa Monici letos je ve všech směrech tutovka a po Uncharted 4 jistá nová otevřihubka, určená do vytríny schopností PS4. A ideální úderná wow tečka na závěr konference, nebo otevírák na začátek. Nakolik bude Santa Monica se svou minimální produkcí schopná sérii posunout dopředu i jinak než jen vizuálně je samozřejmě po posledním dílu zdaleka nejpodstatnější otázkou, ale když už nic, tak návrat Coryho Barloga (GoW2) do čela GoW týmu a to leaknuté koketování se severskou mytologií vypadá obojí pro herní stránku potentně. Teď jen aby Kratos ve světle drsnosti severu moc nebyl nakonec "too human" :-).



Kromě pak díky marketing dealu Sony a Activisionu obligátní ukázky z nové Call of Duty a řady "indie" věcí, pak je na tiskovce samozřejmostí i přítomnost PSVR, jejíž launch je za rohem několika měsíců. Sony ale předpokládám dobře chápe, že VR se jinak než přes osobní zkušenost prodává těžko a live hrané předváděčky díky nepřenositelnosti hraného zážitku na diváka opravdu nedopadají dobře, takže toho času věnovaného PSVR nebude tipuju o moc víc, než loni. Na rozdíl od loňského roku by ale image PSVR pomohlo, kdyby Sony hodila do placu nějaké výraznější hry, než ty v zásadě tu méně, tu více komplexnější hříčky, které VR hrám naprosto v tuto chvíli dominují. Ukázka z ohlášeného PSVR Star Wars Battlefrontu od EA je na snadě, VR podoba GT Sports rovněž...a nějaké nové, větší IP od nějakého first party studia by taky neuškodilo.

No a pak je tu samozřejmě ve hře ohlášení nejen Slim verze PS4 a snížení ceny PS4 minimálně na 299$/€, ale i ohlášení Nea aka PS4,5K, na kteréžto téma se po svém starším, stále aktuálním článku, na tomto místě zbytečně rozepisovat nehodlám. Co se pravděpodobnosti oficiálního ohlášení PS4,5K už na E3 týče, tak je podle mě pořád ještě trochu brzy, protože by to na ne zrovna krátkou dobu mohlo mít dopady na prodeje byť zlevněné PS4. I kdyby Sony launch PS4,5K plánovala opravdu už na konec letošního roku, zářijová TGS bude přeci jen pro kratší časový odestup od možného launche lepším místem než červnová E3. Nicméně vzhledem k tomu, že i smysl vůbec samotné možné existence PS4,5K uniká, může mi stejně dobře unikat i racionalita jejího ohlášení už teď.

Nintendo
A to nej...kratší nakonec! Protože mi to N, co se počtu řádků týče, výrazně letos zjednodušilo, vezmu to v duchu jejich avizovaných plánů. NX nebude. Nová ohlášení nebudou. Wii U Zelda...bude.  Při předpokládané obsáhlé prezentaci Zeldy nicméně doporučuji dávat bedlivý pozor, protože krom jejích očekávaných kvalit, to bude i technicky vzato předváděčka první na NX oficiálně ohlášené hry, z jejíchž mechanik a stylu si všímavější budou moci udělat obrázek o tom, co bude NX zač. Tečka. Nic dalšího nebude.

Žádné komentáře:

Okomentovat