čtvrtek 11. června 2015

Manhunt – Řezničina od Rockstaru

"Můžeš tančit s Ďáblem...?
Cash je hajzl. Věřte prvnímu pohledu, kterej na vás řve, abyste se od něj drželi dál. Druhej ani třetí pohled vám nic chytřejšího neřeknou. Pokud vám řeknou vůbec něco. Tentokrát věci jsou takový, jak vypadaj. Cash je hajzl. Ale pokud se chcete na vlastní oči přesvědčit, že nevyfasoval chudáček křeslo jen tak pro nic za nic, bude mi potěšením. Mám pro něj tak trochu slabost. Dostal šanci zachránit si život poctivou "prací"... říkejme tomu lehčí veřejně prospěšné práce – odklízení bordelu z ulic a tak – pro potěšení vás všech. Žádný rukavičky, žádnej smeták, žádný obyčejný vajgly, ale sekáčky na led, bejsbolky, srpy a to největší lidský svinstvo, jaký znáte – další lidi, kteří by dost dobře mohli být za jiných okolností Cashovi kámoši. Uklízení hezky čistě ručně a zezadu. V přímém přenosu přímo k vám do obýváku. Zatančíte si? Zahraj to znovu Same;-)!


Nevíte? Chcete vědět víc? Chcete vidět víc než se upíšete? Ale jistě, jistě moji milí faustíci! S radostí! Váš Mefisto tu má pár ukázek zdarma a vůbec nic za to nechce. Stačí zacpat si uši, vzít nabízenou ruku slov a nechat ji čmárat barvami vaší představivosti po plátýnku vašeho vědomí. Kdo tu potřebuje pilulky;-)? Prášky proti nevolnosti nebo pytlík na zvratky budou stačit. Chytněte se...



...a tady ho máme. Dámy a pánové, ten zjizvený ksicht, ta holá šišatá hlava, ne zrovna atletická postava, bejsbolka za kšandama, sekáček na maso za pasem, krev na rukách... to je naše hvězda. James Earl Cash! Chytrej kluk! Ví, že není na výletě doma ve vězení, ale v prostředí, který nezná a který je zavšivený odpadem naší krásné, kvetoucí společnosti. Ví, že ten odpad nebude váhat uříznout jeho koule, když je najde. Ví, co má dělat, aby o ně nepřišel. Ví, že na férovku nemá moc šancí a pokud nedostane jednoho po druhým hezky ze zálohy, tak na ni dojde. A je mu taky jasný, co musí dělat, abych ho nechal naživu. "No tak Cashi, chlapče, vypadni už z toho stínu, kde tě nikdo nevidí a ukaž nám, co umíš! Hodnej kluk..."

...vidíte to vypasený, plešatý nacistický prase?! Ten s nožem v ruce, co se tiše plíží za ním, to je náš šikulka Cash... všímáte si jak ukázkově se za ním v tichosti drží, co nejdýl? Chce mi udělat radost, protože kvůli tomuhle jsem mu zachránil kejhák! Čím pečlivěji se připraví, tím lepší záběr nás čeká (čtěte čím déle vydržíte v pozici připraveni na zabití, tím efektnější scénu si Cash s obětí vystřihnou). "Taak hezky, to je ono Cashi! Nejdřív pěkně naraž ten jeho sud sádla jednou do břicha a teď pěkně až po jílec do očí... jedno po druhým... a pěkně mu ho v nich otoč... hezky pomalu, není kam spěchat." Nikam neodcházejte, ještě jsme neskončili!


"Další Cashi, další! Nevytáhl sem tě ze sraček proto, abych se díval na to, jak se tady flákáš! Tamhle si vem dalšího a nenuď mě. Chci... tvoji fanoušci chcou vidět akci. Tak se snaž! Igeliťák? Dobrej nápad." Detaily, sledujte detaily! Pašák Cash... vidíte, jak se mu ten magor pod rukama krásně škube... jak si vydýchává vzduch... jak mu nabíhají žíly na krku... jak se dusí ve vlastní krvi?!! To je ono, proto jsme všichni tady. Ten orgastický moment, kdy se konečně dostane tiše sledovaná oběť pod řezníkovu ruku a všechny napětím napnuté svaly se najednou nádherně uvolní a... je váš. A navrch vám ho umocňuje to provedení. Do hajzlu s nějakým praštěním do zátylku nebo zlomením vazu, to je pro suchary. Krev a pořádná poprava, to je to, co v hloubi duše všichni chcete vidět... co vám doba vzala a co vám váš Mefisto nabízí navrch! "Ukaž jim Cashi jak se páře břicho srpem!"


"No tak, nebuď sráč Cashi a umlať si ho, když už si tě všiml a nemáš se kam schovat aniž by tě viděl... dobře, moc dobře... ještě ho dokopej na zemi, nemá to za sebou! Tak a teď dojde řada na bouchačky... připravil sem ti menší pistolnický vzrůšo; nesmíme diváky začít nudit. Teď je řada na férovku – ty s bouchačkou proti dvaceti dalším s bouchačkama! Nikam se nehrň, vybíhej od krytu do krytu. Střílej jen z krytu a ve správnou chvíli. Pěkně jako Hammond s Cartrem! Každá bouchačka má omezenej zásobník a kulky bolí Cashi. Krásně bolí! Když jim to napálíš zblízka rovnou do ksichtu, už to nerozdejchaj! Zblízka Cashíku, zblízka. Headshotama ti to ulehčovat nebudu. Tak a teď jim to padej nandat, ať má tvůj Mefisto faustíkům co nabízet!" Držte si pytlíky u huby vážení, Cash vám předvede jak vypadaj realistický přestřelky a co dělá rána z brokovnice zblízka.

 ...ale ďábla nezměníš.
Podělanej, úchylnej magor. Vytáhnout mě z křesla jen proto, aby si mohl natáčet na video jak dělám já křeslo těmhle vymaštěncům?! K tomu mi slastně chrochtá do ucha, jako by se u toho dělal! Podělanej, úchylnej magor. Kdybych ksakru aspoň věděl, kam mě to vůbec dostal. Každou chvíli mě ti jeho poskoci převáží někam jinam, jeden plac horší než druhej! Gheto, zoologická, ústav pro uchyláky, továrna... všechno nechutně zabordelený, zaplivaný a v totálním rozkladu. Všechno ale až nechutně reálně působící na to, aby to byli jen nějaký pitomý kulisy pro domácí video. Nelineárně působící lineární prostředí... do hajzlu, co to kecám?! Asi už mi hrabe.

Aspoň mapu mi sebou dát mohl, občas se nemůžu chvíli najít. Radárek, co mám je sice šikovná věcička, ale vidím na něm jen to, co slyším, což znamená jenom ty magory, co mám sejmout. A nějaká štětka na rozehřátí by taky nebyla od věci, jsem nějak  z toho křesla ztuhlej. Občas se cítím skoro jak ten Verceti od nás z lochu; ovládání mohlo být pohodlnější, hlavně manuálně ovladatelná kamera občas citelně chybí... cože?!!! Jaký ovládání?!! Za to můžou ti kreténi kolem.Horší sebranku šílenců sem snad v životě neviděl. Občas je mě z nich na zvracení. Mě! Nějaký příšerky či lidský karikatury mě nemůžou rozházet, ale tohle jsou pořád... lidi... co to zas pindám?! Že by mě ten uchylák nechal něco píchnout?


Mluvím si pro sebe, sem dopad. Kde sem skončil... sakra! Zmerčili mrtvolu jejich parťáka. Padám do stínu. Tady mě nenajdou. S mozkem to sice dvakrát nevyhráli, ale úplně blbí zdaleka nejsou. "Ko, ko, ko... kampak se nám kuřátko schovalo? Ko, ko, ko, ko!" Já ti ukážu kuřátko, blbečku! "Sejmi ho Cashi, seeejmi ho!" Na tebe taky dojde magore... pojď k tatínkovi tlustoprde... za maminku, za tatínka, do třetice za uchýla... a je to. Hlava je dole. Teď si podám zbytek tvých tupejch kámošů a k tomu se mi bude hodit. Ty už ji nepotřebuješ.

Dostanu vás všechny. Stačí jen trochu přemýšlet a držet se ve stínu. Stačí zaklepat a zvuk je přivede všechny spolehlivě pěkně blízko ke mě ve stínu. Na tohle, stejně jako na hozenou hlavu slyší všichni do jednoho. A všichni taky zkapou. Musí. Jinak mě uchyl nepustí dál.


Zabíjej. Inovuj, snaž se. Furt mi to ten ksindl řve do ucha. Nic jinýho nedělám. Ještě, že mi sám občas přihodí do cesty nějaký to zpestření v... zabíjení. Jak jinak. O nic jinýho tomu úchylovi nejde, tak mi servíruje nový zbraně a občas mi zpestří motivaci ochranou nějakýho ožralýho houmlesáka nebo drahýho příbuznýho. Sleduj bílýho králíka... ústavem duševně chorých. Pěkná králičí nora. Vtipný, to se mu musí nechat. Stejně jako ty šťavnatý přestřelky... sakra ty měli vážně kus do sebe. Vlastně celý mě to tu celkem bere, kdyby mi jen ten kretén řvaním do ucha furt nepřipomínal proč a díky komu sem tady, kdybych nevěděl, že sem cvičená opice...
  
Ďábel změní tebe!"
Nádherná, krvavá přestřelka, není liž pravda. Žádný divadýlko, všechno skutečné. Krev, mrtvoly, zvratky. Žádné triky. A tohodle materiálku tu mám pro vás víc jak 20 hodin! Čistých 20 hodin toho, co v hloubi duše všichni toužíte vidět. Toho kvůli a díky čemu tu jsem jen a jen pro vás. Bez vašich tajných přání bych tu nebyl, neexistoval. Mefisto je ničím bez svého Fausta – není Mefistem. Přišel čas vám to vrátit. Cashem. Možná byste měli ještě vědět, že Cash vlastně není tak úplně Cash. Tak trochu jsem mu něco píchnul. Těžko někdy bude tím, čím dřív. Časy se mění. Nic zatím nehledejte. Žádný smysl, žádná pointa. Bejsbolkou uražená hlava ji nepotřebuje. Díky za taneček.

  


Hodnocení: Brutální snuffová pornografie násilí bez příkrášlování, která se vám z hlavy nevykouří, dokud vám ji někdo neurazí bejsbolkou.


Článek vyšel pro herní webový mag Doupe souběžně s vydáním hry.


Poznámka dneška. Nic jako Manhunt stylem, podáním a obsahem před ním ani po něm už nevyšlo, když nebudeme počítat nepříliš povedený druhý díl, který na rozdíl od prvního zapadl, protože koneckonců největší kouzlo tohoto nejkontroverznějšího díla Rockstaru je v prvotním šoku a je tak neopakovatelné. Asi jedině dobře, protože Manhunt není příjemná věc na hraní a to, co jím Rockstaři chtěli říct, jím jasně a nekompromisně řekli takovým způsobem, že není potřeba to opakovat. Rozhodně ne při kvalitách dnešní grafiky.

Žádné komentáře:

Okomentovat